Siirry sisältöön

  • Aatos Klinikka
  • Aatos Klinikka
    Soita 010 325 4540    Soita    
    • Palvelut ja hinnasto
    • Asiantuntijat
    • Aatoslaiseksi?
    • Koulutukset
    • Työnohjaus
    • UKK
    • Blogi
    • Yhteys
    • SV/EN

    BLOGI

    "Oonko mä erilainen vai tavallinen lapsi, kun mulla on ADHD?"

    19. marraskuuta 2024

    Eveliina Holmgren

    Oman lapsen mielen hyvinvoinnista keskustelu mietityttää monia vanhempia. Mitä jos lapsellani on tunnistettu mielenterveyden tai käyttäytymisen haaste, jolle on asetettu lääketieteellinen diagnoosi? Kuinka otan puheeksi oman lapseni kanssa diagnoosin? Kuinka vastaan kysymyksiin?

    Yksi yleinen kysymys tulee usein lapsilta itseltään: olenko tavallinen vai olenko erilainen, kun minulla on tämä diagnoosi? Vanhempana saatat tietää, että neuropsykiatrisiin diagnooseihin kuuluu ryhmä toisistaan erilaisia diagnooseja, kuten aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriöt ADHD ja ADD, autismikirjon laaja kokonaisuus, Touretten syndrooma ja kielen kehityksen häiriöt. Saatat myös tietää, että näihin diagnooseihin tyypillisesti kuuluvia piirteitä on monilla ihmisillä, joille ei ole asetettu diagnoosia. Voi olla, että meissä jokaisessa on jotakin "neuroepätyypillistä" - samalla tunnistaen tarpeen myöntää neuroepätyypillisyyden tuoma kuormitus ja tuen tarve. Kuitenkin toisinaan lievinäkin näkyvistä piirteistä, jotka eivät haittaa elämää, saatetaan puhua leimaavasti. Siksi monet vanhemmat saattavat vältellä diagnoosin tai piirteiden puheeksi ottamista oman lapsen kanssa. Miten sitten tulisi toimia, jos oma lapsi itse kysyy kysymyksiä omasta erilaisuudesta?

    Vinkkejä erilaisuudesta ja tavallisuudesta keskustelemiseen:

    1. Kerro lapselle, että on hienoa, että hän haluaa jutella asiasta
    2. Puhukaa tavallisuudesta: onko "tavallisena oleminen" lapsen oma kokemus joukkoon kuulumisesta, havainto siitä, että toimii sääntöjen mukaan, vai sitä ettei erotu joukosta? Kuka oikeastaan on "tavallinen"?
    3. Puhukaa erilaisuudesta: missä asioissa erilaisuus näkyy ja miten erilaisuuksista on haittaa ja hyötyä elämän eri osa-alueilla? Puhukaa diagnoosien tarkoituksesta antaa apua ja tukea niille ihmisille, joilla tunnistetaan arkea haittaava pulma.
    4. Puhukaa lapsen omista haasteista ja voimavaroista, joita liittyy erityispiirteisiin
    5. Puhukaa tunteista, joita voi liittyä omaan erilaisuuteen liittyviin haasteisiin, vertailuun ja identiteettiin, ajatukseen minusta
    6. Puhu siitä, miten sinulle vanhempana lapsi on ihana, rakastettava ja juuri hyvä sellaisena kuin on
    7. Kysy vinkkiä vanhemmuuteen: mikä voisi olla vanhemman toiminnassa sellainen asia, jota juuri tämän ikäinen ihana, omalla tavallaan erilainen ja omalla tavallaan tavallinen lapsi haluaisi lisää?

    Eveliina Holmgren
    Psykologi (PsT), kasvatus- ja kehityspsykologian erikoispsykologi
    Coach

    SEURAAVA

    EDELLINEN

    Kumpulantie 7 A

    00520 Helsinki

    Katutaso

    3. kerros

    6. kerros

    varaa aika 010 325 4540

    palvelut@aatosklinikka.fi