Siirry sisältöön

 • Aatos Klinikka
 • Aatos Klinikka
  Soita 010 325 4540    Soita    
  • Palvelut ja hinnasto
  • Asiantuntijat
  • Aatoslaiseksi?
  • Koulutukset
  • UKK
  • Blogi
  • Yhteys
  • SV/EN

  BLOGI

  Pitäkää tunkkinne!

  11. tammikuuta 2023

  Vanha kasku kertoo miehestä, jonka autosta puhkeaa rengas keskellä synkkää metsätaivalta. Harmikseen hän huomaa, ettei autossa olekaan tunkkia. Onneksi hän huomaa etäällä talon, jonka ikkunasta loistaa kotoisa valo. ”Maatalossa varmaankin on tunkki. Eihän se mitään maksa, jos käyn kysymässä sellaista lainaksi”, hän ajattelee.

  Mies lähtee kävelemään taloa kohti ja miettii siinä mennessään, että voisihan sitä avusta vähän maksaakin. Ovatkohan ahneita? Mutta kehtaako sitä näin myöhään mennä vieraaseen taloon koputtelemaan. Onneksi maalaiset ovat auttavaisia. Mutta mitä jos pelästyvät ja vaikka ampuvat? Tai jospa katsovatkin kieroon kaupunkilaista, eivätkä lainaakaan tunkkia. Ehkä nauravatkin rököisesti hädänalaiselle. Lopulta talolle päästyään mies - jo raivoissaan - ottaa kiven, paiskaa sen tuvan ikkunasta sisään ja huutaa: ”Pitäkää tunkkinne, perkele!”

  Tarina kuvaa hyvin ennakkoluulojen ja pelkojen muodostamaa kierrettä ja sen vaikutusta tunteisiin ja käyttäytymiseen. Vai oliko kertomus liian hullunkurinen? Entäpä tämä seuraava, joka on siis tositarina.

  Nuori nainen kokee olonsa yksinäiseksi. Hän kaipaa seuraa ja pohtii, kysyisikö tuttavapariskunnalta, josko he haluaisivat viettää iltaa yhdessä. Tuumasta toimeen. Nainen alkaa kirjoittaa viestiä kännykällä. Sanamuotoja miettiessään hänen mieleensä nousee epäilys, osaakohan hän esittää asian tarpeeksi houkuttelevasti. Liian innokastaan ei saisi olla, koska tuttavat ovat kiireisiä ja vastaus voi olla nolosti torjuva. Tuttavat eivät myöskään vähään aikaan ole ottaneet yhteyttä oma-aloitteisesti. Tarkoittaako se, etteivät he ehkä tykkääkään naisen seurasta? Tai mitä jos he suostuisivat silti vastahakoisesti kohteliaisuuttaan vaikka oikeasti haluaisivat olla ihan kahden. Ehkä jopa salaa yhdessä naureskelisivat, kuinka surkea nainen yksinäisyydessään on. Nainen päättää ettei nyt eikä jatkossakaan ota yhteyttä tuttaviin. Ovathan he jo käytännössä hylänneet naisen yksinäisyyteen. Pitäkää tunkkinne!

  MIkä on se tunkki, jota et itse tule pyytäneeksi? Millaisia ovat ne pelot ja ennakkoluulot, jotka sinua siinä estävät?

  Pirkka Haanpää

  Kouluttajapsykoterapeutti

  SEURAAVA

  EDELLINEN

  Kumpulantie 7 A

  00520 Helsinki

  Katutaso

  3. kerros

  6. kerros

  varaa aika 010 325 4540

  palvelut@aatosklinikka.fi