Kela-kuntoutukset
Aatosklinikan tarjoamiin kela-kuntoutuspalveluihin kuuluu: kuntoutuspsykoterapia, Laku-perhekuntoutus, vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapia sekä Oma Väylä-kuntoutus. Lue alta lisää!

Kela kuntoutuspsykoterapia
Kenelle Kelan kuntoutuspsykoterapia on tarkoitettu?
Kelan kuntoutuspsykoterapiaa voivat saada 16-67 -vuotiaat, joiden työ- tai opiskelukyky on uhattuna mielenterveyden häiriön vuoksi. Ennen kuntoutuspsykoterapian hakemista kuntoutettavan on täytynyt saada vähintään kolme kuukautta asianmukaista hoitoa mielenterveyden häiriön toteamisen jälkeen: esimerkiksi psykologin, psykoterapeutin tai psykiatrin vastaanotolla.
Mitä Kelan kuntoutuspsykoterapia tarkoittaa?
Kelan kuntoutuspsykoterapiaa voi antaa terapeutti, jolla on Valviran myöntämä oikeus käyttää psykoterapeutin ammattinimikettä. Lisäksi terapeutilla tulee olla koulutus siihen psykoterapiamuotoon, jota hän asiakkaalle antaa. Psykoterapeutin pitää myös olla on Kelan hyväksymä.
Kuntoutuspsykoterapia voi olla yksilö-, ryhmä-, perhe- tai paripsykoterapiaa tai kuvataideterapiaa. 16–25-vuotiaille se voi olla myös musiikkiterapiaa tai kuvataideterapiaa. Nuoren terapiaan liittyy usein myös vanhempien ohjauskäyntejä, joita voi saada 20 vuodessa. Ohjauskäyntejä haetaan samalla hakemuksella kuin psykoterapiaa.
Miten kuntoutuspsykoterapiaan pääsee?
Kuntoutuspsykoterapiaa tarvitaan B-lausunto, jonka tekee psykiatri. Sen perusteella voidaan arvioida, että kuntoutuspsykoterapia on tarpeen työ- tai opiskelukyvyn tukemiseksi tai parantamiseksi.
Kuntoutettava tekee oman hakemuksensa Kelaan. Hakemusta tehdessä tulee nimetä psykoterapeutti, joka hoitoa antaa. Psykoterapeutti etsitään itse esimerkiksi Aatoksen psykoterapeuttien joukosta.
Kela myöntää tuen vuodeksi kerrallaan, jonka jälkeen sitä haetaan uudelleen B-lausunnolla ja omalla hakemuksella. Psykoterapiaa voi saada Kelan tukemana enintään kolme vuotta. Psykoterapiaa korvataan vuodessa enintään 80 kertaa ja kaikkiaan enintään 200 kertaa. Kelan korvaussumma on 57,60 € käynniltä. Loppuosan käynnin hinnasta kuntoutettava kustantaa itse.
Miksi kuntoutuspsykoterapiaan juuri Aatokseen?
Aatoksessa on yli 50 psykoterapeuttia, jotka antavat Kelan kuntoutuspsykoterapiaa: yksilöpsykoterapeutteja, kuvataideterapeutti, ryhmäpsykoterapeutti, pari- ja perhepsykoterapeutteja ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeutteja. Kaikki ovat kokeneita ammattilaisia, joilla on oman osaamisensa lisäksi ison työryhmän tuki, koulutusta ja työnohjausta.
Voit ottaa Aatoksen psykoterapeutteihin suoraan yhteyttä tai jättää yhteydenottopyynnön, niin autamme sinua sopivan terapeutin valinnassa.
Kelan Laku-perhekuntoutus
Kenelle LAKU-perhekuntoutus on tarkoitettu?
LAKU-perhekuntoutus on tarkoitettu perheille, joiden 7–15-vuotiaalla lapsella tai nuorella on diagnosoitu jokin seuraavista:
- ADHD tai ADD
- autismikirjon häiriö (ilman merkittävää kognitiivisen kehityksen viivettä)
- Touretten oireyhtymä tai pitkäaikaiset tic-oireet sekä:
- pitkäkestoisen, monimuotoisen kuntoutuksellisen tuen ja ohjauksen tarve
- mahdollisia käytös- ja tunne-elämän oireita (esim. käytös- tai ahdistuneisuushäiriö), joita hoidetaan terveydenhuollossa tai toimintakykyä heikentäviä oireita (esim. yliaktiivisuus, impulsiivisuus), joihin pystytään vaikuttamaan kuntoutuksella.
Mitä LAKU-perhekuntoutuksessa tehdään?
LAKU-perhekuntoutus on monipuolinen kokonaisuus erilaisia, eri kokoonpanoilla tapahtuvia tapaamisia. Lakun ytimessä on koko perheen auttaminen ja tukeminen. 18 kk ajalle asettuvilla käynneillä tavataan tarpeen mukaan lasta tai nuorta, perheenjäseniä sekä koulun tai muun verkoston jäseniä.
Jokaisen lapsen/nuoren ja perheen kuntoutuksesta on vastuussa nimetty ammattilaistyöpari (esim. sairaanhoitaja, neuropsykiatrinen valmentaja, perhepsykoterapeutti), ja muita ammattilaisia (esim. psykologi, erityisopettaja, toimintaterapeutti, erikoislääkäri).
LAKU-perhekuntoutus toteutetaan mahdollisuuksien mukaan pääasiassa lapsen/nuoren omassa elinympäristössä, mikä mahdollistaa todellisten muutosten toteutumisen arjessa. Kuntoutus pohjautuu realistisiin, perheen kanssa yhdessä asetettuihin tavoitteisiin, ja tavoitteiden toteutumista arvioidaan yhdessä perheen kanssa. LAKU-perhekuntoutukseen kuuluu myös vanhempien ja lasten/nuorten ryhmätapaamisia. Koko kuntoutuspaketti räätälöidään lapsen/nuoren ja perheen tarpeiden mukaisesti.
Miksi perheemme kannattaa hakeutua LAKU-perhekuntoutukseen juuri Aatokseen?
Aatoksessa on vahvaa, moniammatillista neuropsykiatrista osaamista ja vankka tausta johtavana yksityisenä lasten- ja nuorisopsykiatrisia palveluita tarjoavana yrityksenä. Aatoksessa tarjotaan jokaiselle perheelle sopiva, räätälöity kuntoutuskokonaisuus. Aatos sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Pasilassa, osoitteessa Kumpulantie 7 A.
Miten LAKU-perhekuntoutukseen pääsee?
LAKU-perhekuntoutukseen hakeudutaan julkisen sektorin (esimerkiksi lastenpsykiatrian poliklinikan) lääkärin ohjaamana, ja asiakas tekee Kelaan oman hakemuksen. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan Kelan palveluntuottajahausta.
Kela rahoittaa LAKU-perhekuntoutuksen kokonaan, eikä kuntoutujalle jää omavastuuta. LAKU-perhekuntoutukseen osallistuva voi hakea kuntoutusrahaa ja matkakustannuksia Kelalta.
Jos haluat tiedustella lisää Aatoksen LAKU-perhekuntoutuksesta, ole yhteydessä yhteystietolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 325 4540!
Kelan Oma väylä -kuntoutus
Kenelle Oma väylä on tarkoitettu?
Oma väylä -kuntoutusta voit hakea, jos olet 16-29-vuotias ja sinulla on todettu:
- autismikirjon häiriö ilman kognitiivisen kehityksen häiriötä
- aktiivisuuden ja tarkkaavuuden häiriö (ADHD tai ADD) sekä:
- tarvitset tukea opinnoissa tai työelämässä, ja sinulla vaikeuksia sosiaalisissa taidoissa tai arjen hallinnassa.
Mitä Oma väylä -kuntoutuksessa tehdään?
Oma väylä -kokonaisuuteen kuuluu vuoden aikana yksilökäyntejä, mahdollisesti käyntejä perheenjäsenen kanssa (jos olet alle 18-vuotias) sekä ryhmäkäyntejä muiden Aatoksen Oma väylä -kuntoutuksessa olijoiden kanssa.
Yksilö- ja ryhmätapaamisten tavoitteena on kehittää opiskeluun ja työelämään tarvitsemiasi valmiuksia ja taitoja. Käynnit voivat toteutua Aatoksessa Pasilassa, kotonasi tai muussa arkiympäristössäsi, tai etänä. Kuntoutus suunnitellaan ja räätälöidään sinun tarpeittesi mukaan.
Aatoksessa Oma väylä -kuntoutuksesta vastaa kokenut ammattilaistiimi. Sinulle nimetään työpari (esim. sairaanhoitaja, sosionomi, sosiaalityöntekijä tai toimintaterapeutti), joista toinen on vastuutyöntekijä. Lisäksi kuntoutuksessasi on mukana Aatoksen psykologi.
Miksi Oma väylään juuri Aatokseen?
Aatos klinikka on jo yli vuosikymmenen tehnyt töitä nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveyden parissa. Kokeneet ammattilaiset ja heidän taustallaan oleva moniammatillinen tuki takaavat sinulle sopivaksi räätälöidyn kuntoutuksen. Aatos sijaitsee keskeisellä paikalla Helsingin Pasilassa, osoitteessa Kumpulantie 7 A.
Miten Oma väylä -kuntoutukseen pääsee?
Oma Väylä -kuntoutukseen voi hakeutua julkisen tai yksityissektorin lääkärin ohjaamana, ja myös asiakas tekee Kelaan oman hakemuksen. Asiakas valitsee itse palveluntuottajan.
Jos olet kiinnostunut aloittamaan Oma väylä -kuntoutuksen Aatoksessa, ota yhteyttä yhteystietolomakkeella tai soittamalla numeroon 010 325 4540!
Oma väylä -kuntoutukseen osallistuva voi hakea kuntoutusrahaa ja matkakustannuksia Kelalta.
Kelan vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapia
Mitä vaativa lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapia on?
Vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen tavoitteena on, että asiakas pystyy sairaudestaan tai vammastaan huolimatta tekemään töitä tai selviytymään arkielämän toiminnoista paremmin. Psykoterapiassa työskennellään aktiivisesti kuntoutumisen parissa, riippuen terapian tavoitteista, viitekehyksestä ja tiiviydestä.
Kela kustantaa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapian kokonaan, eikä asiakkaalle synny siitä kustannuksia.
Kuka pääsee vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiaan? Miten sinne haetaan?
Oikeus vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen voi olla, jos asiakas on alle 65-vuotias ja hänellä on vamman tai sairauden vuoksi huomattavia vaikeuksia selviytyä arjen toimissa. Saadakseen vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiaa asiakkaalla pitää olla julkisen terveydenhuollon lääkärin tekemä kuntoutussuunnitelma. Kun psykoterapiaa haetaan ensimmäistä kertaa, kuntoutussuunnitelmassa pitää olla lastenpsykiatrian, nuorisopsykiatrian, tai psykiatrian erikoislääkärin arvio psykoterapian tarpeesta ja soveltuvuudesta. Asiakas tekee oman hakemuksensa Kelaan, jossa hän nimeää myös palveluntuottajan eli paikan, jossa psykoterapiaa annetaan.
Miksi vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen psykoterapiaan juuri Aatokseen?
Aatos klinikalla on Kelan kanssa vaativan lääkinnällisen kuntoutuksen yksilöpsykoterapian sopimus, johon kuuluu osa Aatoksen psykoterapeuteista. Asiakkaalla on oikeus valita oma psykoterapeuttinsa sopimuksen tehneiden joukosta. Kysy psykoterapeuttiemme ajankohtaista paikkatilannetta yhteystietolomakkeella!