Siirry sisältöön

  • Aatos Klinikka
  • Aatos Klinikka
    Soita 010 325 4540    Soita    
    • Palvelut ja hinnasto
    • Asiantuntijat
    • Aatoslaiseksi?
    • Koulutukset
    • UKK
    • Blogi
    • Yhteys
    • SV/EN

    BLOGI

    Joulurauhaa etsimässä - viisi ajatusta, jotka pelastavat joulusi

    14. joulukuuta 2022

    Yksi on tottunut juhlimaan pyjamassa, toinen kauluspaidassa. Miten erilaiset joulunviettotavat yhdistetään ja mitä sanoa lapselle, jolle pukki ei tuonutkaan sitä kaikkein toivotuinta lahjaa? Aatoksen asiantuntijoilta viisi vinkkiä sujuvaan joulunodotukseen:

    1. Vähän uutta, jotain vanhaa – säästä vain parhaat jouluperinteet

    Jouluun liittyy paljon odotuksia. Ne ovat muotoutuneet kaikista eletyistä jouluista sekä omien vanhempien ja isovanhempien kertomista jouluperinteistä. Monelle oman lapsuudenperheen joulutraditiot ja perinteet ovat tulleet ajan myötä omiksi. On kuitenkin tärkeää tunnistaa mistä nämä odotukset kumpuavat: onko tämä minun vai omien vanhempieni tai jopa isovanhempieni toive? Joskus paluu omiin lapsuusajan joulutunnelmiin voi muistuttaa siitäkin, ettei kaikkea arvostanut lapsenakaan. Luo rohkeasti uusia perinteitä ja pidä kiinni hyvistä vanhoista!

    2. Pyjama vai kauluspaita – jos jokainen perheenjäsen esittäisi oman jouluviettotoiveen

    Odotukset joulun suhteen voivat mennä ristiin myös perheen sisällä. Yksi haluaisi ottaa joulun vastaan verkkareissa, toiselle juhlavan tunnelman tuo kauluspaita ja kauniisti aseteltu tukka. Lasten toiveet joulun vietosta voivat olla usein hyvinkin yksinkertaisia: piparin mutustelu sängyssä, lahjojen availu pyjama päällä, juhla-asussa nukahtaminen kuusen alle. Vanhempien tehtävä on miettiä missä määrin kaikkien perheenjäsenten toiveet mahtuvat jouluun. Koko perheen perinteistä voidaan puhua vain, jos jokainen perheenjäsen on osallistunut niiden luomiseen. Entä jos tänä jouluna jokainen saisi läpi yhden oman toiveensa joulun viettoon liittyen? Olisiko silloin helpompi kestää myös toisten toiveita? Jouluperinteitä on lupa laittaa uusiksi vaikka joka joulu.

    3. Entä jos pukki ei tuokaan toivelahjaa?

    Joululahjatkin kuuluvat jouluun. Niihin liittyvät odotukset voivat olla hyvinkin suuria, niin lapsille kuin vanhemmille. Lapselle voi olla täysin käsittämätöntä, että joulupukki ei tuokaan lahjaa, jota on toivonut. Mitä todellisempi hahmo joulupukki on, sitä suurempi pettymys. Jos joulupukki on enemmänkin “osa perheen yhteistä joulusatua”, voi lapselle kertoa, että lahjat tulevat vanhemmilta ja sukulaisilta. Silloin lapsen saattaa olla helpompi ymmärtää, että kaikkia toiveita ei välttämättä ole mahdollista toteuttaa perheen voimin. Mikäli lapsi uskoo joulupukkiin, on vanhemman hyvä olla tekemässä lahjakirjettä lapsen kanssa ja mahdollisuuksien mukaan ohjata kirjoitusta realistiseen suuntaan. Näin mahdollinen pettymyskin voi hieman lieventyä lahjoja avatessa. Myöskään aikuiset eivät ole vapaita lahjaodotuksista: moni toivoo, että puoliso osaisi tänä jouluna ostaa juuri sen oikeanlaisen lahjan. Siksipä olisi ehkä aikuistenkin syytä kirjoittaa joulupukille: vaikka kuinka toivoisimme, toinen ei osaa lukea ajatuksia.

    4. Aamulla annettu paketti rauhoittaa jouluaattoa

    Aattona lahjojen saamisen odotus uhkaa monessa perheessä viedä päivän väärille raiteille heti aamusta. Joissain perheissä asia on ratkaistu niin, että tonttu tuo jo aamuksi yhden lahjan, tai osa lahjoista jaetaan jouluaterian alkuruoan ja pääruoan välissä. Näin kaikki saavat rauhan nauttia joulupöydän antimista.

    5. Muistakaa puhua ja kuunnella

    Joulu on odotusten ja siksipä myös pettymysten aikaa. Mitä suoremmin omia toiveita saa sanoitettua perheen kesken ennen jouluaattoa, sitä suurempi todennäköisyys on, että kaikki saavat kokea oman joulun taikansa. Avoin keskustelu tarjoaa myös mahdollisuuden todella kuulla toista ja toisen toiveita, ja nähdä parhaassa tapauksessa vaivaa sen eteen, että toinen saa haluamansa.

    Joulunodotuksessa pätevät siis samat asiat kuin itse joulunvietossakin – yhdessä kokien, omat toiveet kertoen ja toista kuunnellen päästään oman perheen näköiseen, parhaaseen jouluun.

    Onnellista joulunodotusta jokaiselle!

    Sanna Ripatti-Oksama

    Psykologi, psykoterapeutti

    SEURAAVA

    EDELLINEN

    Kumpulantie 7 A

    00520 Helsinki

    Katutaso

    3. kerros

    6. kerros

    varaa aika 010 325 4540

    palvelut@aatosklinikka.fi