Siirry sisältöön

  • Aatos Klinikka
  • Aatos Klinikka
    Soita 010 325 4540    Soita    
    • Palvelut ja hinnasto
    • Asiantuntijat
    • Aatoslaiseksi?
    • Koulutukset
    • UKK
    • Blogi
    • Yhteys
    • SV/EN

    BLOGI

    Mikä on synnytyspelko?

    5. heinäkuuta 2023

    Mirva Nyholm

    Synnytyspelko on nykypäivänä melko tavallinen ilmiö, joka varjostaa jopa joka kymmenettä raskautta. Se on suunnitellun sektion, eli keisarileikkauksen yleisimpiä syitä.

    Pieni pelko ja jännitys kuuluvat normaaliin valmistautumiseen. Synnytyspelosta voidaan puhua, kun pelko valtaa mielen ja häiritsee unta sekä aiheuttaa voimakasta ahdistusta.

    Synnytyspelon taustalla saattaa olla mielenterveysongelmia, traumataustaa, altistumista väkivallalle tai huonoja aiempia synnytys- tai keskenmenokokemuksia. Huono parisuhde saattaa myös vaikuttaa synnytyspelkoon. Tavallisia ajatuksia liittyen synnytykseen saattaa olla esimerkiksi ”selviänkö synnytyksestä”, ”osaanko ponnistaa”, ”mitä jos vauvalle tapahtuu jotain”, ”mitä jos joudutaan hätäsektioon” ja ”kestänkö kivun”. Hallinnantunteen menettäminen on myös hyvin tavallinen pelko, etenkin jos on altis ahdistumaan erilaisista normaalielämää poikkeavista tapahtumista.

    Synnytyspelko saattaa olla niin voimakasta, että raskaana oleva ei halua tai kykene miettimään tai keskustelemaan synnytyksestä ollenkaan. Pelko voi aiheuttaa lukuisia psyykkisiä ja fyysisiä oireita, ja näin ollen viedä odottajan mielessä niin paljon tilaa, että normaali valmentautuminen synnytykseen ja vanhemmuuteen häiriintyy tai jopa estyy. Mielikuvien synty tulevasta lapsesta voi vaikeutua, mikä puolestaan voi hankaloittaa varhaista vuorovaikutusta vauvan kanssa.

    Rennon, luottavaisen ja pelottoman naisen synnytys etenee yleensä hyvin. Äidin hengitys on näin ollen tasaista ja sikiö hapettuu kohdussa hyvin. Lihasten ollessa rentoutuneet kohdunsuu pääsee avautumaan ja vauva laskeutumaan lantiossa sekä tekemään synnytyksen kannalta tärkeät rotaatiot, eli kiertoliikkeet. Synnyttävän naisen kivunsietokyky on myös parempi, kun on rentoutunut ja luottavainen olo.

    Synnytyspelon hoito on hyvin yksilöllistä. Pelon syytä ja alkuperää on hyvä tutkia, mistä pelko johtaa juurensa. Synnytys mielletään luonnolliseksi tapahtumaksi, jonka vuoksi synnytyspelkoa saatetaan hävetä ja sen vuoksi jäädä käsittelemättä. Pelosta kannattaa aina mainita ja ottaa puheeksi luotettavan ammattihenkilön kanssa, jotta pelon työstäminen voisi alkaa. Synnytykseen liittyy paljon ennakkoluuloja, ja siksi onkin tärkeää keskustella siitä sellaisen ihmisen kanssa, jolla on tietämystä ja osaamista synnytyksistä. Hyvällä synnytyspelon hoidolla mieli vapautetaan olennaiseen, eli synnytyksen ja vanhemmuuteen valmistautumiseen. Joskus tarvitaan vain yksi tapaaminen ammattilaisen kanssa, jossa käydään keskustelua esimerkiksi siitä mitä synnytyksessä tapahtuu. Joidenkin kanssa keskusteluja voidaan jatkaa viikoittaisina, jopa mielellään synnytyksen jälkeen. Synnytyksen jälkeen tapaamiset ovat yleensä kotikäyntejä.

    Synnytykseen voi valmistautua miettimällä kenet haluaa mukaan synnytykseen, mitä kivunlievitystä toivoisi saavansa ja millaisen ympäristön luoda synnytystä varten. Kehon rentoutumista voi auttaa tuomalla sairaalaan mukaan esimerkiksi oman tyynyn, tuoksuvaa hierontaöljyä, hyvänmakuista välipalaa sekä tekemällä oman soittolistan mitä synnytyksen aikana kuunnella. Ammattilaisen kanssa näitä asioita voi pohtia ja tehdä tietynlaista synnytyssuunnitelmaa mikä sopii yksilöllisesti juuri omiin tarpeisiin ja toiveisiin. Aatoksen synnytyspelkopoliklinikka on juuri sopiva paikka näiden asioiden pohtimiseen kokeneen ammattilaisen kanssa. Hoito räätälöidään Aatoksessa aina yksilöllisesti ja ajan varaaminen käy helposti sähköpostitse suoraan asiantuntijalle.

    On hyvä muistaa, että synnytyspelon hyvällä hoidolla vaikutetaan naisen ja koko perheen hyvinvointiin!

    Mirva Nyholm

    Kätilö ja varhaisen vuorovaikutuksen psykoterapeuttiopiskelija

    mirva@aatosklinikka.fi

    SEURAAVA

    EDELLINEN

    Kumpulantie 7 A

    00520 Helsinki

    Katutaso

    3. kerros

    6. kerros

    varaa aika 010 325 4540

    palvelut@aatosklinikka.fi